Bag om Sussisvindue

Historien bag min passion for Linolie

Med stor kærlighed til gamle vinduer, træ og miljø, sælger jeg linoliemaling i nordjylland. Sussisvindue er navnet på min passion for gamle vinduer og linoliemaling.

Jeg forhandler Ottossons Linoliemaling fra Sverige. Pensler, vox og kit fra Scandinavianwindowcraft og Håndlavede sæber fra Natursæben.


Med venlig hilsen Sussi Skougaard

Linoliemalingen er krøbet under huden


Sussi Skougaard i Ålbæk ville male med bæredygtig maling – nu forhandler hun det selv 


Af Niels Henriksen


Da Sussi Skougaard besluttede at montere gamle, brugte vinduer i familiens hus, lå det lige til højrebenet at male det gamle træ med linoliemaling. Den århundrede gamle malingtype tillader træet at ånde, og så er den miljøvenlig. Linoliemaling består nemlig af olie fra hørfrø tilsat farvepigment. Og intet andet.


Men jeg fandt hurtigt ud af, at det var mere end svært at købe en god linoliemaling i Nordjylland. Derfor måtte jeg flere gange køre til Aarhus for at købe min maling, og så var det jo nærliggende selv at begynde at forhandle linoliemaling med tilbehør, forklarer Sussi Skougaard, der – ud over hun i 20 år har arbejdet som social- og sundhedsassistent – har et markant iværksættergen. Formentlig arvet fra forældrene der i en årrække drev skibsværftet i hjembyen Ålbæk.


Det var også her i en af de gamle haller, at hun i maj 2019 indrettede sin butik, Sussisvindue, som siden er flyttet op i byen på Ndr. Strandvej 4.


Fantastisk kvalitet


Da jeg som barn sejlede med mine forældre langs de svenske kyster, kom jeg til at holde af de flotte svenske træhuse. Derfor var det naturligt for mig at kigge mod Sverige for at finde en god leverandør af linoliemaling. Jeg fandt en fantastisk kvalitet hos Ottosson Färgmarkeri i Skåne. Herfra får jeg linoliemaling i en lang række smukke farver, forklarer Sussi Skougaard, der er blevet grebet af den traditionelle malingtype og dens mange anvendelsesmuligheder.


Jeg har igennem de seneste år eksperimenteret rigtigt meget og fået en masse erfaringer, som jeg gerne deler med mine kunder og interesserede på instagram og facebook under @sussisvindue. Fælles for dem er, at de har truffet et bevidst valg om at bruge en bæredygtig og holdbar maling.


Jeg vil selv gerne være med til at bevare det gamle så tæt som muligt på det originale, og det kan vi med linoliemaling, som kan benyttes både inde og ude og ikke kun på træ. Linoliemaling kan også sagtens bruges på metal, puds og på vægge og lofter. Indendørs er brug af den miljøvenlige linoliemaling desuden med til at bevare et sundt indeklima.


En passion


For Sussi Skougaard er linoliemaling blevet en passion, der er krøbet ind under huden. Hun gør sig hver dag nye erfaringer og fortæller entusiastisk om at de fordele, som linoliemalingen har, men også om de udfordringer som brugen af den gamle malingtype byder på.


Man åbner ikke bare en dåse linoliemaling og begynder at male. Det er nødvendigt at kende til produktet, for det opfører sig anderledes end de moderne malingtyper, der er tilsat forskellige kemiske stoffer. Linoliemalingen skal for det første røres meget kraftigt op for at fordele farven i olien. Herefter påføres malingen altid med pensel i lange strøg og i et meget tyndt lag. Rækkeevnen er 2-3 gange så lang som ved anden maling. Man skal regne med en tørretid på omkring et døgn, før det er muligt at male anden gang, så tålmodighed er en væsentlig del af projektet.


Men linoliemalingen skaller ikke af. Den hærder udefra ved hjælp af ilt, med tiden kan farven synes bleg, her kan man nøjes med at oliere træet, og derved trække farven frem igen. Linoliemaling vil også være perfekt til eksempelvis de gamle, originale huse i Skagen, påpeger Sussi Skougaard, der fortæller, at linoliemalingen er lidt dyrere end moderne malinger.


Men hvis man tager i betragtning, at rækkeevnen er 2-3 gange så stor, og at træet ikke er så udsat for råd, så er der ikke den store prisforskel. Foruden linoliemaling forhandler Sussi Skougaard en lang række relaterede produkter som bl.a. rå linolie, lækre pensler til vinduer og træværk, værktøj til klargøring af vinduer og som noget helt nyt også ægolietempera-maling, der benyttes inde til vægge og lofter, samt møbler. Malingen består af æg, vand, linolie og farvepigment. Kunderne køber en pose farvepulver og linolie og blander selv en ren naturmaling.

Linoliemaling


Fra 1600- tallet til 1950’erne var linoliemalingen den foretrukne malingstype til steder, hvor man ønskede en smuk og holdbar maling – i private hjem typisk bl.a. vinduer, døre og træpaneler - både til træ og metal, og faktisk også murværk og puds.

I 1950’erne blev den relativt langsomt tørrende linoliemaling udkonkurreret af maling baseret på en hurtigt tørrende alkydolie eller sågar plastikmaling.

I dag er linoliemalingen igen stærkt tilbage på markedet, og det mærker Sussi Skougaard også på et stigende antal kunder i butikken.